Nordic wokking

dinsdag 8 januari 2013 12:11:08 Europe/Berlin

Zo ook bij Henk-Jan. Een goedlachse man van 55, die naar onze praktijk gestuurd werd door zijn huisarts in het kader van een programma ter preventie van diabetes mellitus type 2. Een mondvol voor een veel voorkomende vorm van suikerziekte, die vaak voorkomt bij mensen met overgewicht.

Waarom stuurt een huisarts iemand met een dreigende suikerziekte naar een fysiotherapeut? Omdat uit onderzoek is gebleken dat suikerziekte vaak voorkomen kan worden door mensen te laten bewegen. Sporten dus. Met huisartsen, diëtisten en fysiotherapeuten is een programma ontwikkeld om mensen, die risico lopen diabetes te ontwikkelen te laten bewegen en beter te laten eten. (Een initiatief van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen. Helaas is de subsidie voor dit programma gestopt.)

Zo gingen we met Henk-Jan aan de slag. Bij de fietstest tijdens de intake bleek zijn conditie erg slecht. Hij zat na vijf minuten met een rood hoofd te zweten en scoorde niet erg goed. Het lachen was hem even vergaan. Ik stelde hem gerust: “Geen paniek, wanneer u voldoende beweegt, gaat het echt snel beter.”

Henk-Jan lachte als een boer met een slechte conditie. Na een paar weken regelmatig trainen op de hometrainer, de loopband en de crosstrainer ging het al veel beter. Henk-Jan was een vrolijke noot in de oefenzaal en een inspiratie voor anderen. Hij ging zienderogen vooruit, zeker omdat hij ook nog stopte met roken. De fietstest na vier weken was beduidend beter. Bij onderzoek bij de huisarts waren zijn zorgelijke testwaarden voor wat betreft diabetes type 2 ook veel beter. Hij hoefde geen medicijnen te gaan gebruiken!

Toch was dit niet het einde van dit verhaal. Eigenlijk was dit slechts het begin. Om gezond te blijven moesten we samen met Henk-Jan een manier van bewegen vinden, die hij ook zonder fysiotherapeut kon volhouden. De sportschool vond hij geen leuke optie. Hij wilde meer buiten zijn. Fietsen en wandelen leken hem wel wat. Laatst kwam ik hem tegen bij een wokrestaurant. “Hé, Henk-Jan, leuk je weer te zien. Hoe gaat het?”, zei ik. Hij zag er goed uit, was ook duidelijk afgevallen. “Hai!”, antwoordde hij. “Het gaat prima. Tegenwoordig doe ik, behalve fietsen en wandelen ook Nordic walking!” Hij lachte en nam me duidelijk in de maling. “Nordic walking?” zei ik vragend. “Nee”, zei hij, terwijl hij zijn bordje Noorse garnalen aan de wokkok gaf: “Nordic wokking!”

Geplaatst in Goede voornemens door

Nicolet Klaaysen

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden